понеделник, 5 септември 2011 г.

Палачинки със сок от мандарини


  • 250 мл прясно мляко
  • 4 бр. яйца
  • брашно колкото поеме - около 3 ч.ч.
  • 1 ванилия
  • сока от 4 бр. мандарини   Яйцата се разбиват хубаво с миксер, постепенно се прибавят млякото и ванилията, сокът от мандарините и брашно, колкото поеме. Сместа престоява в хладилник 3-4 часа и се изпържват палачинки.

Дюкански омлет за ПЗ



  • 2 бр. яйца
  • 100 г извара
  • 1 бр. зелена чушка
  • 2-3 бр. гъби
  • подправки по избор   Яйцата се разбиват, прибавят се изварата, нарязаните чушка и гъби, подправките и всичко добре се разбърква. Сместа се изсипва в малка тавичка върху хартия за печене и се запича за 5-10 минути на средна температура.

Сочно свинско с гъби и грах




  • 5 глави лук
  • 400 г свинско месо - шарено
  • 4-5 бр. гъби
  • 100 г грах
  • 500 г обелени домати
  • подправки по избор   Лукът се нарязва на шайби и се запържва, прибавят се месото на късчета, гъбите и граха. Всичко леко се запържва, прибавят се доматите, подправките и всичко ври на тих огън под капак.

Шопска салата










  • 5 бр. (300 г) червени домати
  • 2 бр. (150 г) малки краставички
  • 8-10 бр. (800 г) чушки
  • 2-3 глави (150 г) кромид лук
  • 1 ч.ч. (200 г) натрошено сирене
  • 3 с.л. (30 мл) растително масло
  • 1/2 връзка магданоз
  • оцет
  • сол  Чушките се изпичат, обелват се, почистват се от семето и се нарязват на дребни парчета. Прибавят се нарязаните на кубчета домати, краставички и лук. Сместа се разбърква леко, подправя се на вкус с оцет и сол и се полива с растителното масло. Изсипва се в чиния, оформя се като купчинка и се поръсва със сиренето и дребно нарязания магданоз.

Салата Цвете


Тулумби




  •    1 и 1/2 ч.ч. (300 г) брашно
  • 5 бр. яйца
  • 30 г масло
  • щипка сол
  • мазнина за пържене
  • 2 ч.ч. (400 г) захар       Възваряват се 2 ч.ч. (400 мл) вода. В нея се пускат маслото и солта и във врящата смес се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка. Отстранява се от огъня и пак се разбърква енергично. Когато изстине малко се прибавят яйцата едно по едно и се бърка до получаване на гладко тесто. От тестото се шприцоват тулумбичките, пържат се в сгорещена мазнина и се подреждат в тава на един ред. От захарта и 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода се приготвя сироп, като се смесват и сместа се възварява. Изстиналите тулумбички се заливат с топлия сироп

Сотирани гъби



  •   400 г дребни гъби
  • 2 с.л. растително масло
  • 30 г масло
  • 4 с.л. сос от печено месо или силен бульон от говеждо месо
  • 1/4 ч.ч. бяло вино
  • черен пипер, сол      Почистените и измити гъби се подсушават и се запържват 7-8 минути в загрялото растително масло. Слагат се в затоплен съд от огнеупорно стъкло и се наръсват с черен пипер. В мазнината от пърженето се прибавят маслото и сосът от печеното. Сместа се кипва и с нея се заливат гъбите. Прибавя се виното. Гъбите се захлупват с капак и се задушават 5-6 минути. 

Печени гъби



  • 10-15 бр. гъби
  • чесън
  • настърган кашкавал
  • черен пипер
  • масло
  • сол
  • колбас по желание
  • магданоз        Гъбите се измиват и се отделят пънчетата. Нареждат се в тава с олио и във всяка се слага от ситно нарязания чесън, масло, сол и черен пипер. Запичат се за около10 минути и след това се поръсват с настъргания кашкавал. Допича се до зачервяване. По желание може да се сложи някакъв колбас като плънка. Като се извадят се поръсват със ситно нарязан магданоз

Кашкавал пане



  • 400 г кашкавал
  • 1 бр. яйце
  • картофено пюре на прах, галета или брашно
  • олио или зехтин  Кашкавалът се нарязва на плочки с дебелина около 1-1.5 см. Всяка плочка се овалва първо в разбитото яйце, после в картофеното пюре на прах и се запържва от двете страни в тиган с предварително загрята мазнина.

Пълнени филийки - закуска за шампиони


  • 8 филийки сух бял хляб
  • 50 г масло
  • 50 г сирене
  • 50 г шунка
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.л. брашно    Филийките се намазват със смес от маслото, настърганото сирене и нарязаната на ситно шунка. Слепват се две по две и се потапят от двете страни в прясното мляко, а след това в яйцата, разбити с брашното. Пържат се докато се зачервят. Поднасят се топли.

Пиле със сметана Ити


  • 1 бр. пиле
  • 500 г течна сметана
  • 200 г топено сирене
  • 1 кубче пилешки бульон
  • черен пипер
  • маргарин за намазване   Намазва се йенска тенджера с маргарин, слага се измитото пиле - цяло или на порции. Отгоре се нарежда топеното сирене нарязано на колелца, изсипва се сметаната, натрошава се бульона и черен пипер. Слага се капака и се пече на умерена фурна, докато се получи кафяв пръстен по тенджерата. Готово е за около час.

Нестандартна свинска кавърма





  • 500 г крехко свинксо месо
  • 6-7 глави лук
  • 150 г гъби
  • 800 г домати или доматен сок, салца
  • 2-3 с.л. мед
  • подправки по избор
  • 2-3 листа дафинов лист  Лука се нарязва на полумесеци или колелца, гъбите ако са малки може да останат цели. Слагат се в йенски съд, сурови. Месото се нарязва на кубчета и се запържва в мазнина, добавя се медът при месото, всичко добре се разбърква. След това всичко се изсипва при гъбите и лука, добавят се доматите, дафиновия лист и се пече.

Пица с пилешко месо



  • тесто по избор
  • 3-4 с.л. лютеница или доматено пюре
  • кисели краставички
  • 100-150 г изпържено, печено или пушено пилешко месо
  • чубрица
  • 30 г кашкавал
  • олио или зехтин Разстелете тестото върху намазана с олио тава. Нанесете лютеницата върху целия блат. Наредете краставичките и нарязаното на малки парченца месо. Поръсете с чубрицата навсякъде. Поръсете с настърган кашкавал. Опечете в умерена фурна на 200 С.

Руска салата *Новогодишен пламък*



  • 200 г варени картофи
  • 2 бр. сварени яйца
  • 50 г сварен грах
  • 100 г хамбургски салам
  • подправки по избор
  • 3 с.л. майонеза
  • магданоз
  • 1 бр. печена белена червена чушка
  • 50 г кашкавал Картофите се нарязват на дребни кубчета, прибавя се грахът, надробените яйца на ситно и салата, подправяме със сол и разбъркваме с майонезата. В чиния слагаме от салата в кръг, слагаме парчето кашкавал отгоре, да послужи за свещ, пламъка правим от лентичка червена чушка, панделката също. От магданоза слагаме цели листенца отстрани, да изглежда като венец и отстрани малки парчета от чушката и кубчета морковчета.










Кекс *Венецът на Арлекино*

За тестото:
  • 180 г масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 3 с.л. какао
  • 2-3 с.л. прясно мляко
  • настърганата кора на 1/2 бр. лимон
  • 2-3 с.л. лимонов сок
  • кокосови стърготини за поръсване
За глазурата:

  • 1 препълнена ч.ч. захар (225 г захар)
  • 4 с.л. вода
  • 1 бр. белтък        Брашното се пресява с бакпулвера. Яйцата се разбиват добре в отделен съд. Маслото и захарта се разбиват на гъст, гладък крем. Постепенно се прибавят по малко от яйцата и от брашното. От готовото тесто се отделя в друг съд 1/3 част и към нея се добавя лимоновата кора и сок. В останалото тесто се прибавя предварително смесеното с прясното мляко какао.
    Кръгла форма за кекс се намазва с масло и поръсва с брашно. Към външната, широката стена, се сипва какаовата смес. Към вътрешната стена, към отвора на формата, се сипва бялата смес. Отгоре внимателно се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна около 40 минути, при температура 180 С. Изпеченият кекс се оставя да изстине във формата.
    За приготвянето на глазурата се смесват захарта и водата. При непрекъснато разбъркване се вари до пълното разтваряне на захарта и леко сгъстяване. Сиропът се оставя малко да застине. Белтъкът се разбива на твърд сняг. В него се налива още топлия захарен сироп и се разбива с миксер до плътна маса. Веднага се нанася върху кекса на дебел слой. Отгоре се посипва обилно с кокосови стърготини

Жълт крем



  • 1 л прясно мляко
  • 300 г захар
  • 4 бр. яйца
  • 150 г брашно
  • ванилия Млякото се кипва. Жълтъците се разделят от белтъците. Жълтъците се разбиват. Към тях се прибавят брашното и малко от прясното мляко, което е вече охладено. Бърка се до получаване на рядка каша, която се смесва с кипящото мляко, в което е предварително сложена захарта. Бърка се на огъня с дървена лопатка, докато кипне, като се внимава да не прегори. Съдът с крема се сваля от огъня, като от време на време се разбърква. Прибавят се разбитите на сняг белтъци като леко се бърка. Изстиналия крем се ароматизира с ванилия.

Пълнена свинска пържола




  • 1 бр. голяма тлъста пържола
  • 1 бр. сварено яйце
  • 50 г варена грах
  • 50 г топено сирене или крема сирене
  • 50 г салам
  • 2 с.л. майонеза
  • 2 с.л. соев сос
  • подправки по избор
  • 1-2 с.л. галета
  • готово картофено пюре за гарнитура        Прави се дълбок разрез в пържолата, за да се получи като джоб, като се внимава да не прореже отдолу. Прави се плънка като яйцето се нарязва на дребно заедно със салама, добавя се грахът, топеното сирене и се разбърква с майонезата. Пържолата се намазва обилно със соев сос и подправки и се пълни джоба с плънката. Отвора е най-добре леко да се зашие с конец, аз нямах това време и сложих клечки за зъби. Като се зашие пържолата се леко овалва в галета и леко се запържва в мазнина от двете страни. След това се слага в малка тавичка с малко вода и се се запича до готовност. Гарнирах с готово картофено пюре и маслини.