понеделник, 12 ноември 2012 г.

Празнична питка

  • 5 бр. яйца
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. олио
  • 125 г масло
  • 500 г кисело мляко
  • 42 г мая
  • 2 кг брашно

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 50 мл хладка вода. Яйцата се разбиват, като се отделя единия жълтък за мазане на питката. Прибавят се сол, захар, оцет, киселото мляко и маята. Бърка се до получаване на хомогенна смес. На края се добавя брашно, докато се получи твърдо тесто. Тестото трябва да се остави да втаса около 20-30 минути. След това се разделя на три равни части, разточват се под формата на кръг с дебелина 5-6 мм (като блатове за торта). Първия блат се маже обилно с омекнало масло, отгоре се слага и втория, маже се с масло и се слага третия, но той не се маже. Така наредени се режат на четири равни парчета. Трите парчета се режат на по четири парчета, а четвъртото на пет. Общо трябва да се получат 17 парчета. Получават се точно като парче торта. Всяко парче се навива от върха към широката част, като кифличка. В по-дълбока тава, добре намазана с мазнина (масло за предпочитане), се нареждат парчетата прави, под формата на слънце с лъчи на по-голямо разстояние едно от друго. Петте по-малки парчета се слагат в края на тавата за попълване. Питката се слага да втаса на топло. Когато стигне на 1-1.5 см под ръба на тавата, е готова за печене. Жълтъка и се разбива с 1 с.л. олио и се маже питката преди печене. Фурната трябва да е загрята предварително на 200-250 С, пече се около 30-40 минути. След като е готова, се завива с кърпа да изстине и се обръща.
Рецептата е добавена от pchelarova на 26 Януари 2010 г.



Още рецепти за:Рецептата е от веселия готвач,замесих с по малко продукти

1 коментар: