четвъртък, 17 май 2012 г.

Понички Ирка






  • 4 бр. жълтъци
  • 1 пакетче суха мая (суха мая за 500 г брашно)
  • щипка сол
  • 1 ч.л. захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 500 г брашно
  • 50 г топено масло         Маята се размива с млякото и захарта. Добавя се малко брашно и се оставя на топло да шупне. След това всички продукти се смесват и се омесва средно меко тесто. Разточва се на дебелина около 0.5 см и с чаша се режат кръгчета. С по-малка капачка (например от червило) се изрязват дупки в средата. Пържат се веднага и се сервират с течен шоколад, топинг, сладко или поръсени с пудра захар.       

Маргаритки от кренвирши




  • 2 бр. кренвирши
  • 4 бр. яйца
  • 40-50 г кашкавал            Кренвиршите се разрязват на две по дължина, след което се правят разрези но не до края, за да не се пречупят. Оформят се на кръг и с клечка за зъби се захващат двата края. Чуква се вътре едно яйце и леко се запича, малко преди готовност се слага и парче кашкавал и леко се доазапича. Пекът се върху хартия за печене, за да не залепнат или в тавичка с незалепващо покритие.     

Пица Цвете


  • тесто за пица
За гарниране:


  • царевица
  • кренвирш или колбас по избор
  • кисели краставички
  • гъби
  • чубрица
  • кашкавал
  • домати
  • кетчуп              Всъщност пицата си е една обикновена пица, но оформена много различно, ефектно и красиво. 
    Тестото се разделя на топки (може и готово тесто да се използва). Всяка топка се разточва на кръг с дебелина около 5 мм. Поставя се върху хартия за печене, която е сложена в квадратна тава (които са за фурните). Слага се върху тестото чиния с по малък диаметър, така, че разстоянието от края на чинията до ръба на тестото да не е по-малко от 4-5 см. С остър нож се правят разрези на тестото - като ленти. С всяка лента тесто се завива кръгче кренвирш. Така всички ленти. В средата се слага нарязан колбас, царевица (кой каквото обича). Отгоре се настъргва кашкавал (само в средата) и се запича на 180 С до готовност. 
    Аз я правя направо в кръгла тава и не използвам чиния за рязане на лентите. На око разрязвам края на тестото на ленти и пак се получава същия ефект. Не бива да са прекалено на гъсто завитите кръгчета кренвирш, а едно до друго и да се завиват така, че края на лентата да дойде към средата. Вместо кашкавал използвам майонеза - като залея с кетчуп, слагам с лъжица от майонезата на няколко места и леко размазвам, след което поръсвам с чубрица. Така пицата си остава мека и е много вкусна.

Мусака с два вида заливки


  • 500 г картофи
  • 2 глави лук
  • 1 бр. морков
  • 500 мл доматена салца
  • подправки по избор
  • 250 г кайма
  • 100 г ловджийска наденица
  • 200 г кашкавал
За едната заливка:
  • готов сос Бешамел
За другата заливка:


  • 1 бр. яйце
  • 150 г натрошено сирене
  • 1 ч.ч. кисело мляко               Една глава лук и половината морков се запържват и се добавят каймата и ловджийката наденица и подправките и леко да се позапържи и се добавя половината доматена салца. В отделен съд се запържва другата глава лук с останалия морков и се добавят картофите на дребни кубчета, прибавя се останалата салца, слагат се подправки и къкри до леко сваряване на картофите. В йенски съд се слага половината от картофите, отгоре цялата смес от кайма и ловджийката наденица и отгоре другата половина от картофите. Залива се със сос бешамел. Другата заливка се приготвя като яйцето се разбива добавя се киселото мляко и натрошеното сирене и хубаво се разбърква. Това е смес като за баница - яйце, сирене и кисело мляко. Слага се върху Бешамела и се запича до готовност, малко преди да е готово да настъргва кашкавала и се запича до готовност на кашкавала.

Мусака от кайма и ориз







  • 250-300 г кайма
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 150 г натрошено сирене
  • подправки по избор
  • 3 бр. яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 150 г кашкавал
  • 250 мл доматена салца             Лука се запържва, добавя се каймата хубаво да се позапържи, добавя се измития ориз, добавя се доматената салца и подправките и се оставя да покъкри да набъбне ориза. Слага се в подходящ съд, натрошава се сиренето и се залива с разбитите яйца с прясното мляко. Подправя се с подправки по желание и се пече до готовност. Малко преди готовност се настъргва кашкавала и се запича.

Руло Стефани с палачинки






  • 500 г кайма
  • 1 бр. яйце
  • подправки по избор
  • 3-4 готови палачинки
  • 2 бр. варени яйца
  • 1 бр. сварен морков
  • 2-3 бр. кисели краставички
  • 2-3 бр. гъби
  • подправки по избор
  • 150 г кашкавал               Каймата се омесва със суровото яйце и подправките и се слага в хладилника малко да се стегне, а през това време се варят 2 бр. яйца и моркова. Каймата се разпределя върху лист хартия или найлонова торбичка, отгоре се разпределят палачинките, отгоре се редят морковите на ивички, краставичките, сварените яйца, гъбите и се подправя с подправки по желание. Гъбите може и леко да се запържат, но аз ги сложих сурови. Всичкото това се навива на руло и се запича до готовност, отгоре се слага кашкавала поръсва се с подправки по избор и се запича до зачервяване на кашкавала. Като рулото изстине добре, тогава се нарязва.

Брюкселско зеле с ориз и гъби





  • 150 г брюкселско зеле
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 1 бр. морков
  • 5-6 бр. гъби
  • 1-2 скилидки чесън
  • подправки по избор, сол
  • мазнина по избор            Нарязаните лук и морков се запържват, добавя се измития ориз и леко се запържва, добавя се брюкселското зеле и гъбите и пак се запържва, като се бърка постоянно. Налива се 1 л вода или бульон, добавят се подправките по избор и се оставя да къкри малко. След това всичко се изсипва в тавичка и се запича до готовност.

Руло от точени кори


  • 400-500 г кори за баница
За намазване на корите:
  • 500 г кисело мляко
  • 3 бр. яйца
  • 10 г бакпулвер
  • 5-6 с.л. майонеза, сусам за поръсване
  • 200 мл олио
За плънка 1:
  • 150 г салам
  • 2-3 бр. гъби
  • 50 г меко сирене
  • 50 г кашкавал
За плънка 2:





  • 1 бр. яйце
  • 4-5 с.л. майонеза
  • 100 г меко сирене
  • 100 г краве сирене             Корите се разделят по равно, на мен ми бяха 12 кори и ги разделих да имам по 6 листа кори за едното руло и 6 кори за другото руло. В тавичка се слага хартия за печене, намазва се олио и се редят корите. Слага се кора и се намазва със сместа от разбитите яйца, добавено киселото мляко с бакпулвера, майонезата и олиото. С тази смес се маже всяко кора, последната 6 кора също се намазва и се поръсва обилно със сусам, а може и маково семе. Пече се като се внимава да не се препече, защото после трудно се навива на руло.
    Докато се пече приготвяме едната плънка. Салама и гъбите ги запържваме до готовност. Корите се изваждат от фурната и се обръщат върху хартия или найлон, с които после ще навием рулото. Сместа се слага в единия край, отгоре се слага кашкавала на кубчета и мекото сирене, навива се на руло и се оставя настрани. Така сусама, който бе отдолу, вече е отгоре на рулото. По същия начин се прави и другото руло, само че плънката е от разбитото яйце, майонезата и двата вида сирене. Готовите вече две рула се слагат в тавичка или друг подходящ съд, в който ще се пече около 10 минути - да се изпече плънката отвътре. Като изстине се нарязва на порции.

Картофена изненада







  • 4-5 бр. картофи
  • 150 г сирене
  • 100 г салам или 1 бр. кренвирш
  • 100 г кашкавал
  • 1 бр. яйце
  • галета
  • олио
  • шарена сол                   Обелват се картофите и се сваряват в подсолена вода. В друг съд се натрошава сиренето, добавя се шарената сол и при тях се намачкват картофите докато са още топли. Получава се нищо като тесто. Кашкавала и салама се нарязват на парчета които ще се увият в картофите. С мокри ръце се правят *пурички* в които скриваме парче салам и парче кашкавал. Потапят се последователно в предварително разбитото яйце със щипка сол и галета. Пържат се в сгорещено олио до златист цвят.

Агнешко с дроб сърма и спанак






  • 500гр агнешко леко сварено месо
  • 150-200гр сварени агнешки дреболии
  • 1 връзка пресен лук
  • 2ч.ч ориз
  • 150гр изчистен спанак
  • джоджен
  • пресен чесън
  • копър               
    Лука се запържва с ориза,добавя се спанака и продължава да се пържи,налива се около 250мл бульон където е варено месото,добавят се и дреболиите и леко къкри,при нужда пак се долива бульон.Место се поръсва с подправки като черен пипер кимион и леко се запържва,да се запечатат подправките на месото.Ориза се слага в подходяща тава и се реди месото,слага се пресния чесън,листа джоджен копър-подправки по избор и се налива още бульон или хладка вода.Тавата се завива във фолио и се пече го готовност около 2 часа на умерена фурна.