сряда, 26 юни 2013 г.

Кавърма в купичка от тесто

Необходими продукти

  • 150гр обикновено тесто за 1 купичка
  • 150гр свинско месо
  • 1 малка глава лук
  • 2-3с. доматено пюре
  • подправки по избор
  • 50гр кашкавал
  • 10гр масло

Начин на приготвяне

Тестото може да е всякакво,домашно направен или купено.тестото се разделя на две части,една голяма и една малка част.Като голямата е за купичката,малката за капачето.Взима се голямата част и се разточва на кръг.Една купичка от гюведже или друг вид съд се обръща обратно и се намазва с мазнина,отгоре се слага тестото и с пръсти се прилепва към купичката,за да се образува формата на купичката.Така се прави и капачето,но капчето няма как да се обърне както се обръща с купичката,затова се намазва самия капак и се слага другото малко тесто разточено на кръг и с пръсти се притиска,за да се образува форма,отгоре може да се правят разни украси.Изпичат се в загрята фурна на 180С за около 15 минути или до готовност,зависи как пече фурната.Може да се пече повече да стане хрупкава изпечена купичка.Докато се пече се прави кавърмата,като лука и месото се запържва до готовност,добавят се подправките по избор и доматеното пюре размито в малко вода и слага при месото да покъкри до омекване на месото.Като се изпече вече купичката и капачето докато са още топли се отделят от истинската купичка и капаче и се оставя леко да изстине.Вече охладената купичка се намазва с разтопено масло и се слага кавърмата,слага се и кашкавала и се връща да се допече до готовност на кашкавала.


Желиран таратор с прясна мента

  • 1бр средна краставица-200гр краставица
  • 400гр кисело мляко
  • 10гр желатин
  • прясна мента и сол

Начин на приготвяне

Краставицата се нарязва на едри кубчета,млякото се разбива с малко вода,смесват се краставицата и млякото и се добавя щипка сол,листенца мента се нарязват на ситно и се слага в таратора.Желатина се разтваря в малко хладка вода,след което се разтопява на водна баня и течната смес се слага в готовия таратор.В охладен съд се слага готовия таратор и се слага в камерата или в хладилника да се стегне.Аранжира се с листенца мента.Охлаждащ и ободряващ таратро по идея на PassionFlower

Яйца по мъжки

  • 5 сварени яйца
  • 20гр масло
  • 1 с.л червен пипер
  • 1 с.л брашно
  • подправки по избор

Начин на приготвяне

Яйцата се сваряват,оставят се да изстинат ,след което се разрязват на две и се запържват леко в мазнина.В отделен съд се запържва маслото с брашното и червения пипер,аз сложих и скилидка чесън и чубрица и сол.яйцата се изваждат в подходяща чиния и се заливат със леката запръжка.

Лазаня с кайма и сос Бешамел

Необходими продукти

  • 250 г готови кори за лазаня (1 пакет)
  • 250-300 г кайма
  • 1 глава лук
  • 250 г смлени домати от консерва
  • кашкавал
  • черен пипер
  • сол
За соса Бешамел:
  • 4-5 с.л. олио
  • 4-5 с.л. брашно
  • 300 мл прясно мляко

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и заедно със соса от доматите се задушава леко. Добавя се каймата и се разбърква хубаво, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да се сгъсти.
В друг съд се приготвя сосът Бешамел - слага се олиото да се сгорещи и в него се запържва брашното до зачервяване и се добавя млякото. Сосът се бърка докато се сгъсти и стане хомогенен, подправя се с малко сол и черен пипер и се сваля от огъня.
Корите се приготвят според указанията на опаковката. Редят се в тава, като се почва с ред кори, отгоре от доматения сос с каймата, върху него сос Бешамел и така до приключване на продуктите, като се завършва с кори, покрити само със сос Бешамел. Поръсва се обилно с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна за 30-40 минути.
Рецептата е от веселия готвач.


неделя, 2 юни 2013 г.

Кекс със сусамки

Необходими продукти

  • 3 бр. яйца
  • 100 г захар
  • 180 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 125 г разтопено масло
  • 1 ванилия
  • щипка сол
  • 150 г ананас (пресен или от консерва) (киви)
  • 100 г сусамки (фастъковки, кокоски)

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват с миксер на крем. Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера, солта и ванилията. Маслото се сипва на тънка струя, при непрекъснато разбъркване. Добавят се нарязаните на парченца ананас (киви) и начупените сусамки. Разбърква се внимателно с лъжица и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма. Пече се в предварително загрята на 180С, за 30-40 минути. Пробва се за готовност с дървено шишче. Изстива върху решетка. Като изстине, кексът се поръсва с пудра захар и може да се украси с набодени тук-там сусамки.     Рецептата е от веселия готвач.

Картофи с майонеза и семена

Необходими продукти

  • 500 г пресни картофи
  • 2 с.л. майонеза
  • сол, черен пипер
  • 50 г микс от семена - сусам, ленено семе, мак може и други по желание
  • 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне

Измиват се картофите и се нарязват по желание, добавя се майонезата и хубаво се разбъркват. Слагат се в тавичка с готварска хартия, слага се чесъна и се поръсва със семената, по избор може да се сложи и малко масло. Пекът се до готовност на 200С градуса за около 20-25 минути.