петък, 11 октомври 2013 г.

Лютивка за зимата

  • 2 кг люти чушки шипки
  • 1 кг сладки червени чушки
  • 2 връзки копър
  • 2 връзки магданоз
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. захар
  • сол и захар на вкус

Начин на приготвяне

Червените чушки се изпичат и обелват, шипките им се махат дръжките и те се запичат. В машинка за меляне на домати се смилат шипките, червените обелени чушки, магданоза и копъра също може да се смели в машинката за да не се реже на ситно, чесъна също в машинка, така се пести време като всичко се меля на машинката. Като всичко се смеля се разбърква хубаво, слагат се олиото оцета захар и сол е на вкус и пак се разбърква. Пълни се в бурканчета и се вари за около 5-10 минути. С тази доза стават около 20 малки бурканчета като на снимката.

Сладко от динени кори

  • 1,4 кг динени кори
  • 1 кг захар
  • индрише
  • 1 ч.л. (5 г) винена киселина
  • 1 л вода

Начин на приготвяне

Динените кори се почистват от външната зелена част и вътрешната розова. Настъргват се на едро ренде или се нарязват на форми. Изваряват се в 3 кипящи води за по 5 минути, като след всяко сваряване се поставят в студена вода. 3 пъти сварените динени кори се изцеждат се поставят в сгъстен захарен сироп. Сладкото се вари до сваряеване на плода и сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена киселина и индришето, след което варенето продължава още 2-3 минути. Свареното сладко се оставя да престои 5-6 часа в разлат съд, след което се изсипва в буркани.

Това сладко се отпуска много и затова сиропът му трябва да бъде напълно сгъстен.    Рецептата е от веселия готвач      

Кус-кус с карамелен крем

  • 200 г предварително сварен кус-кус
  • 150 мл прясно мляко
  • 2 бр. яйца
  • 50 г разтопено масло
  • няколко капки есенция ром
  • 100 г захар

Начин на приготвяне

Продуктите са ми на око, не съм ги мерила с точност. Млякото се загрява, добавя се захарта да се разтопи, след което се маха от котлона, слагат се двете разбити яйца и разтопеното масло и се бърка хубаво, след което се слагат няколко капки есенция ром (на йоткер сложих аз). Сварения кус-кус се слага в сместа за крем карамела и пак хубаво се разбърква. Слага се в малки формички или друг съд, пече се на водна баня като крем-карамел.