петък, 26 декември 2014 г.

Пресни картофи с майонеза и горчица на зрънца




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • Добави в списъка за пазаруване500 г пресни картофи
  • Добави в списъка за пазаруване3 с.л. майонеза
  • Добави в списъка за пазаруване3 с.л. едросмляна горчица (на зърна)
  • Добави в списъка за пазаруване2 скилидки чесън
  • Добави в списъка за пазаруванеподправки по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се измиват без да се белят, след това се нарязват. Слагат се в тавичка, може и върху готварска хартия, намазват се с майонезата и горчицата и поръсват с подправките. Разбъркват се добре заедно с чесъна, може да се добави и малко копър. Пече се до готовност на картофите. Олио не се слага, че майонезата си пуска мазнина, но може да се сложи и малко разтопено масло за вкус.
Рецептата е добавена от petqanabel на 6 Май 2014 г.

Пилешко с гъби и бамбук с ароматен доматен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • Добави в списъка за пазаруване400 г пилешки гърди
  • Добави в списъка за пазаруване150 г пресни гъби
  • Добави в списъка за пазаруване80 г бамбук от буркан
  • Добави в списъка за пазаруване250 мл доматена салца
  • Добави в списъка за пазаруване1 с.л. едросмляна горчица (на зърна)
  • Добави в списъка за пазаруване2 скилидки чесън
  • Добави в списъка за пазаруване2 щипки босилек
  • Добави в списъка за пазаруванечерен пипер, кимион, вегета
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Бамбука се сварява за около 10 минути, през това време запържваме леко месото и гъбите, слагаме доматената салца, горчицата, чесъна, нарязан на дребно и подправките. След това слагаме и бамбука и го оставяме да къкри за около 5 минути, след което слагаме в тавичка и печем до сгъстяване на соса, а може и да го оставим на котлона да се сгъсти без да го печем на фурна.

Пилешко в сос с маково семе

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • Добави в списъка за пазаруване800 г пилешки гърди
  • Добави в списъка за пазаруване400 мл течна готварска сметана
  • Добави в списъка за пазаруване100 г топено сирене
  • Добави в списъка за пазаруване4 с.л. майонеза
  • Добави в списъка за пазаруване2 щипки чесън на прах
  • Добави в списъка за пазаруванеподправки по избор
  • Добави в списъка за пазаруване10 г маково семе
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Месото се осолява с подправки по избор, аз ги поръсих и кимион и черен пипер и малко чубрица. Месото се запържва леко на тиган да се запечатат подправките. През това време на котлона слагаме за кипне сметаната, прибавяме майонезата и топеното сирене и чесъна на прах, аз сложих с вкус на шунка че такова имах, бъркам хубаво да се разтопи и леко да се сгъсти. Месото го нарязах на големи парчета и сложих в йенски съд, изсипах отгоре сместа поръсих с мак и запекох на умерена фурна за около 15-20 минути докато всичко се сгъсти до желания вид. Месото става крехко и вкусно, а соса ако ви рядък може при сервирането малко да се сгъсти с брашно и да се полее месото отгоре.


Пиле жулиен със зеленчуци на фурна

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • Добави в списъка за пазаруване250 г пилешко месо от гръди
  • Добави в списъка за пазаруване150 г пушено месо или кренвирши
  • Добави в списъка за пазаруване100 г броколи
  • Добави в списъка за пазаруване150 г гъби
  • Добави в списъка за пазаруване150 г смес от грах моркови и царевица
  • Добави в списъка за пазаруване50-80 мл течна сметана
  • Добави в списъка за пазаруване50 г настърган кашвал
  • Добави в списъка за пазаруванеподправки по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Месото и кренвиршите се запичат леко на сух тиган, през това време всички зеленчуци се задушват съвсем леко с вода или леко се запържват, изсипва се всичко в тава - месото и зеленчуците, слагат се подправките по избор и се разбърква хубаво. Налива се съвсем малко вода или зеленчуков бульон и се запича съвсем леко. Малко преди да е готово се слага готварската течна сметана и пак хубаво се разбърква и се запича до сгъстяването на сметаната да стане на сос. Като се сервира се слага и настърган кашкавал и се оставя леко да се разтопи върху ястието.

Пиле Жулиен с кренвирши

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • Добави в списъка за пазаруване300 г пилешко месо
  • Добави в списъка за пазаруване1-2 бр. кренвирши
  • Добави в списъка за пазаруване1 бр. морков
  • Добави в списъка за пазаруванегъби
  • Добави в списъка за пазаруванекисели краставички
  • Добави в списъка за пазаруване200 мл сметана
  • Добави в списъка за пазаруванетопено сирене
  • Добави в списъка за пазаруване1 ч.ч. бяло вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Запържва се пилешкото месо - нарязано на дълги тънки ивички, след това се добавят кренвиршите (същи нарязани) да се запържат и те, след това сварявам 1 бр. морков, добавям го нарязан към месото, добавям гъби и кисели краставички, всичко запържвам още малко и след това слагам 200 мл сметана, малко топено сирене и около 1 ч.ч. бяло сухо вино.
  рецептата е от веселия готвач

Домашно филе Елена

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • Добави в списъка за пазаруванесвински или телешки рибици, бонфиле
  • Добави в списъка за пазаруване1 кг морска сол
  • Добави в списъка за пазаруванечесън
  • Добави в списъка за пазаруванечерен пипер, червен пипер, чубрица, риган (по желание)
  • Добави в списъка за пазаруване20-50 мл оцет
  • Добави в списъка за пазаруваневода (колкото да покрие месата)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Рибиците, бонфилето, се почистват добре от мазнината и се подравняват.
Слагат се в съд и се посоляват обилно, покриват се щедро със сол. Държат се така 24 часа.
След това се измиват и се слагат за час час и половина във вода с оцет да покрие месата.
След това се измиват и се слагат на проветриво.
След един час се намазват обилно със счукан чесън. Смесват се черен пипер, червен пипер и чубрица (и други подправки, ако искате) в торбичка (съотношението е на вкус) и се раздрусва да се смесят хубаво. След това се изсипват върху весник и парчетата месо се овалват в подправките, след което се изтръскват да падне ненужното.
Прави се дупка на филето и се прекарва връвчица през него, след това се закача на проветриво и сигурно (от котки и други животни) място.

След 1-2 седмици са готови (в зависимост колко меки ги харесвате). След като се свалят се слагат в торбички и във фризера се съхраняват. Вадят се от фризера 15-20 минути преди консумация.
   рецептата е от веселия готвач