- 250 мл прясно мляко
- 4 бр. яйца
- брашно колкото поеме - около 3 ч.ч.
- 1 ванилия
- сока от 4 бр. мандарини Яйцата се разбиват хубаво с миксер, постепенно се прибавят млякото и ванилията, сокът от мандарините и брашно, колкото поеме. Сместа престоява в хладилник 3-4 часа и се изпържват палачинки.
понеделник, 5 септември 2011 г.
Палачинки със сок от мандарини
Дюкански омлет за ПЗ
- 2 бр. яйца
- 100 г извара
- 1 бр. зелена чушка
- 2-3 бр. гъби
- подправки по избор Яйцата се разбиват, прибавят се изварата, нарязаните чушка и гъби, подправките и всичко добре се разбърква. Сместа се изсипва в малка тавичка върху хартия за печене и се запича за 5-10 минути на средна температура.
Сочно свинско с гъби и грах
- 5 глави лук
- 400 г свинско месо - шарено
- 4-5 бр. гъби
- 100 г грах
- 500 г обелени домати
- подправки по избор Лукът се нарязва на шайби и се запържва, прибавят се месото на късчета, гъбите и граха. Всичко леко се запържва, прибавят се доматите, подправките и всичко ври на тих огън под капак.
Шопска салата
- 5 бр. (300 г) червени домати
- 2 бр. (150 г) малки краставички
- 8-10 бр. (800 г) чушки
- 2-3 глави (150 г) кромид лук
- 1 ч.ч. (200 г) натрошено сирене
- 3 с.л. (30 мл) растително масло
- 1/2 връзка магданоз
- оцет
- сол Чушките се изпичат, обелват се, почистват се от семето и се нарязват на дребни парчета. Прибавят се нарязаните на кубчета домати, краставички и лук. Сместа се разбърква леко, подправя се на вкус с оцет и сол и се полива с растителното масло. Изсипва се в чиния, оформя се като купчинка и се поръсва със сиренето и дребно нарязания магданоз.
Тулумби
- 1 и 1/2 ч.ч. (300 г) брашно
- 5 бр. яйца
- 30 г масло
- щипка сол
- мазнина за пържене
- 2 ч.ч. (400 г) захар Възваряват се 2 ч.ч. (400 мл) вода. В нея се пускат маслото и солта и във врящата смес се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка. Отстранява се от огъня и пак се разбърква енергично. Когато изстине малко се прибавят яйцата едно по едно и се бърка до получаване на гладко тесто. От тестото се шприцоват тулумбичките, пържат се в сгорещена мазнина и се подреждат в тава на един ред. От захарта и 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода се приготвя сироп, като се смесват и сместа се възварява. Изстиналите тулумбички се заливат с топлия сироп
Сотирани гъби
- 400 г дребни гъби
- 2 с.л. растително масло
- 30 г масло
- 4 с.л. сос от печено месо или силен бульон от говеждо месо
- 1/4 ч.ч. бяло вино
- черен пипер, сол Почистените и измити гъби се подсушават и се запържват 7-8 минути в загрялото растително масло. Слагат се в затоплен съд от огнеупорно стъкло и се наръсват с черен пипер. В мазнината от пърженето се прибавят маслото и сосът от печеното. Сместа се кипва и с нея се заливат гъбите. Прибавя се виното. Гъбите се захлупват с капак и се задушават 5-6 минути.
Печени гъби
- 10-15 бр. гъби
- чесън
- настърган кашкавал
- черен пипер
- масло
- сол
- колбас по желание
- магданоз Гъбите се измиват и се отделят пънчетата. Нареждат се в тава с олио и във всяка се слага от ситно нарязания чесън, масло, сол и черен пипер. Запичат се за около10 минути и след това се поръсват с настъргания кашкавал. Допича се до зачервяване. По желание може да се сложи някакъв колбас като плънка. Като се извадят се поръсват със ситно нарязан магданоз
Кашкавал пане
- 400 г кашкавал
- 1 бр. яйце
- картофено пюре на прах, галета или брашно
- олио или зехтин Кашкавалът се нарязва на плочки с дебелина около 1-1.5 см. Всяка плочка се овалва първо в разбитото яйце, после в картофеното пюре на прах и се запържва от двете страни в тиган с предварително загрята мазнина.
Пълнени филийки - закуска за шампиони
- 8 филийки сух бял хляб
- 50 г масло
- 50 г сирене
- 50 г шунка
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 2 бр. яйца
- 1 ч.л. брашно Филийките се намазват със смес от маслото, настърганото сирене и нарязаната на ситно шунка. Слепват се две по две и се потапят от двете страни в прясното мляко, а след това в яйцата, разбити с брашното. Пържат се докато се зачервят. Поднасят се топли.
Пиле със сметана Ити
- 1 бр. пиле
- 500 г течна сметана
- 200 г топено сирене
- 1 кубче пилешки бульон
- черен пипер
- маргарин за намазване Намазва се йенска тенджера с маргарин, слага се измитото пиле - цяло или на порции. Отгоре се нарежда топеното сирене нарязано на колелца, изсипва се сметаната, натрошава се бульона и черен пипер. Слага се капака и се пече на умерена фурна, докато се получи кафяв пръстен по тенджерата. Готово е за около час.
Нестандартна свинска кавърма
- 500 г крехко свинксо месо
- 6-7 глави лук
- 150 г гъби
- 800 г домати или доматен сок, салца
- 2-3 с.л. мед
- подправки по избор
- 2-3 листа дафинов лист Лука се нарязва на полумесеци или колелца, гъбите ако са малки може да останат цели. Слагат се в йенски съд, сурови. Месото се нарязва на кубчета и се запържва в мазнина, добавя се медът при месото, всичко добре се разбърква. След това всичко се изсипва при гъбите и лука, добавят се доматите, дафиновия лист и се пече.
Пица с пилешко месо
- тесто по избор
- 3-4 с.л. лютеница или доматено пюре
- кисели краставички
- 100-150 г изпържено, печено или пушено пилешко месо
- чубрица
- 30 г кашкавал
- олио или зехтин Разстелете тестото върху намазана с олио тава. Нанесете лютеницата върху целия блат. Наредете краставичките и нарязаното на малки парченца месо. Поръсете с чубрицата навсякъде. Поръсете с настърган кашкавал. Опечете в умерена фурна на 200 С.
Руска салата *Новогодишен пламък*
- 200 г варени картофи
- 2 бр. сварени яйца
- 50 г сварен грах
- 100 г хамбургски салам
- подправки по избор
- 3 с.л. майонеза
- магданоз
- 1 бр. печена белена червена чушка
- 50 г кашкавал Картофите се нарязват на дребни кубчета, прибавя се грахът, надробените яйца на ситно и салата, подправяме със сол и разбъркваме с майонезата. В чиния слагаме от салата в кръг, слагаме парчето кашкавал отгоре, да послужи за свещ, пламъка правим от лентичка червена чушка, панделката също. От магданоза слагаме цели листенца отстрани, да изглежда като венец и отстрани малки парчета от чушката и кубчета морковчета.
Кекс *Венецът на Арлекино*
За тестото:
- 180 г масло
- 1 ч.ч. захар
- 3 бр. яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 10 г бакпулвер
- 3 с.л. какао
- 2-3 с.л. прясно мляко
- настърганата кора на 1/2 бр. лимон
- 2-3 с.л. лимонов сок
- кокосови стърготини за поръсване
- 1 препълнена ч.ч. захар (225 г захар)
- 4 с.л. вода
- 1 бр. белтък Брашното се пресява с бакпулвера. Яйцата се разбиват добре в отделен съд. Маслото и захарта се разбиват на гъст, гладък крем. Постепенно се прибавят по малко от яйцата и от брашното. От готовото тесто се отделя в друг съд 1/3 част и към нея се добавя лимоновата кора и сок. В останалото тесто се прибавя предварително смесеното с прясното мляко какао.
Кръгла форма за кекс се намазва с масло и поръсва с брашно. Към външната, широката стена, се сипва какаовата смес. Към вътрешната стена, към отвора на формата, се сипва бялата смес. Отгоре внимателно се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна около 40 минути, при температура 180 С. Изпеченият кекс се оставя да изстине във формата.
За приготвянето на глазурата се смесват захарта и водата. При непрекъснато разбъркване се вари до пълното разтваряне на захарта и леко сгъстяване. Сиропът се оставя малко да застине. Белтъкът се разбива на твърд сняг. В него се налива още топлия захарен сироп и се разбива с миксер до плътна маса. Веднага се нанася върху кекса на дебел слой. Отгоре се посипва обилно с кокосови стърготини
Жълт крем
- 1 л прясно мляко
- 300 г захар
- 4 бр. яйца
- 150 г брашно
- ванилия Млякото се кипва. Жълтъците се разделят от белтъците. Жълтъците се разбиват. Към тях се прибавят брашното и малко от прясното мляко, което е вече охладено. Бърка се до получаване на рядка каша, която се смесва с кипящото мляко, в което е предварително сложена захарта. Бърка се на огъня с дървена лопатка, докато кипне, като се внимава да не прегори. Съдът с крема се сваля от огъня, като от време на време се разбърква. Прибавят се разбитите на сняг белтъци като леко се бърка. Изстиналия крем се ароматизира с ванилия.
Пълнена свинска пържола
- 1 бр. голяма тлъста пържола
- 1 бр. сварено яйце
- 50 г варена грах
- 50 г топено сирене или крема сирене
- 50 г салам
- 2 с.л. майонеза
- 2 с.л. соев сос
- подправки по избор
- 1-2 с.л. галета
- готово картофено пюре за гарнитура Прави се дълбок разрез в пържолата, за да се получи като джоб, като се внимава да не прореже отдолу. Прави се плънка като яйцето се нарязва на дребно заедно със салама, добавя се грахът, топеното сирене и се разбърква с майонезата. Пържолата се намазва обилно със соев сос и подправки и се пълни джоба с плънката. Отвора е най-добре леко да се зашие с конец, аз нямах това време и сложих клечки за зъби. Като се зашие пържолата се леко овалва в галета и леко се запържва в мазнина от двете страни. След това се слага в малка тавичка с малко вода и се се запича до готовност. Гарнирах с готово картофено пюре и маслини.