неделя, 28 април 2013 г.

Плетена питка

Необходими продукти

  • 500 мл прясно мляко
  • 20 г прясна мая
  • 1 бр. яйце + 1 бр. жълтък (за намазване)
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • около 1 кг брашно

Начин на приготвяне

От посочените продукти замесвам тесто (твърдостта му прилича на меката част на ухото) и оставям да втаса на топло. След като втаса, тестото разделям на 7 топки. Всяка топка деля на 2 и правя 2 фитила. Слагам фитилите на кръст и с 3-те края плета плитка. Завивам на охлюв, а с 4-я край обикалям охлюва от плитката. Така оформени 7 топки поставям в тава: 1-вата в средата, а другите в кръг около нея.
Втасва около 1 час (зависи от стайната температура), намазвам с разбит с няколко капки олио жълтък, поръсвам със слънчогледови семки, сусам или маково семе и пека. Слагам в затоплена фурна. Първите 15 минути пека на 150С градуса, за следващите 30 минути увеличавам градусите на 180С. Напръсквам с вода и завивам, да омекне кората.

* На снимките тестото не изпълни добре тавата и топките стоят отделни. Ако изпълни тавата и се слеят отделните топки се получава питка с вид на сложна плетка. Може топките да са 9 или 11.
Оформянето е подходящо и за козунак.                Рецептата е от веселия готвач.



Няма коментари:

Публикуване на коментар