неделя, 28 април 2013 г.

Плетена питка

Необходими продукти

  • 500 мл прясно мляко
  • 20 г прясна мая
  • 1 бр. яйце + 1 бр. жълтък (за намазване)
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • около 1 кг брашно

Начин на приготвяне

От посочените продукти замесвам тесто (твърдостта му прилича на меката част на ухото) и оставям да втаса на топло. След като втаса, тестото разделям на 7 топки. Всяка топка деля на 2 и правя 2 фитила. Слагам фитилите на кръст и с 3-те края плета плитка. Завивам на охлюв, а с 4-я край обикалям охлюва от плитката. Така оформени 7 топки поставям в тава: 1-вата в средата, а другите в кръг около нея.
Втасва около 1 час (зависи от стайната температура), намазвам с разбит с няколко капки олио жълтък, поръсвам със слънчогледови семки, сусам или маково семе и пека. Слагам в затоплена фурна. Първите 15 минути пека на 150С градуса, за следващите 30 минути увеличавам градусите на 180С. Напръсквам с вода и завивам, да омекне кората.

* На снимките тестото не изпълни добре тавата и топките стоят отделни. Ако изпълни тавата и се слеят отделните топки се получава питка с вид на сложна плетка. Може топките да са 9 или 11.
Оформянето е подходящо и за козунак.                Рецептата е от веселия готвач.



Тиквички в невероятен сос

Необходими продукти

  • 1кг тиквички
  • 150гр майонеза
  • 200мл течна готварска сметана
  • 3-4 с.л кисело мляко
  • 120гр крема сирене
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка копър

Начин на приготвяне

Тиквичките се изпържват и се оставят да изстинат,през това време се прави соса като в голяма купа се слагат майонезата киселото мляко и всичко хубаво се разбърква,след което крема сиренето се намачква с вилица и се добавя заедно с готварската сметана,овкусява се с копъра сол и скилидките чесън и всичко хубаво се разбърква да стане гладка хомогенна смес и се добавят тиквичките и хубаво се разбъркват,за да поемат от соса.Престояват за около 30 минути в хладилник и са готови за консумация.Притеснявах се от сметаната дали може да се яде така,но соса стана невероятен.

Свински пържоли с картофи и бешамел

Необходими продукти

  • 3 бр. свински пържоли
  • подправки по избор - черен пипер, кимион
  • 4-5 с.л. брашно за овалване на пържолите
  • 4-5 бр. картофа
  • 500 мл готов бешамелов сос
  • 100 г кашкавал
  • 2-3 скилидки чесън
  • копър
  • сол

Начин на приготвяне

Пържолите леко се начукват, подправят се с подправките и се овалват в брашното. Изпържват се и от двете страни. Картофите се задушават малко с чесъна и копъра, може и други подправки по избор. Всичко се слага в подходяща тавичка, залива се готовия бешамелов сос и се пече до готовност на картофите, малко преди да е готово се настъргва кашкавал върху пържолите и се запича още 4-5 минути на горен реотан.