Необходими продукти
| |
Начин на приготвяне
Тестото може да е всякакво,домашно направен или купено.тестото се разделя на две части,една голяма и една малка част.Като голямата е за купичката,малката за капачето.Взима се голямата част и се разточва на кръг.Една купичка от гюведже или друг вид съд се обръща обратно и се намазва с мазнина,отгоре се слага тестото и с пръсти се прилепва към купичката,за да се образува формата на купичката.Така се прави и капачето,но капчето няма как да се обърне както се обръща с купичката,затова се намазва самия капак и се слага другото малко тесто разточено на кръг и с пръсти се притиска,за да се образува форма,отгоре може да се правят разни украси.Изпичат се в загрята фурна на 180С за около 15 минути или до готовност,зависи как пече фурната.Може да се пече повече да стане хрупкава изпечена купичка.Докато се пече се прави кавърмата,като лука и месото се запържва до готовност,добавят се подправките по избор и доматеното пюре размито в малко вода и слага при месото да покъкри до омекване на месото.Като се изпече вече купичката и капачето докато са още топли се отделят от истинската купичка и капаче и се оставя леко да изстине.Вече охладената купичка се намазва с разтопено масло и се слага кавърмата,слага се и кашкавала и се връща да се допече до готовност на кашкавала.
|
сряда, 26 юни 2013 г.
Кавърма в купичка от тесто
Желиран таратор с прясна мента
| |
Начин на приготвяне
Краставицата се нарязва на едри кубчета,млякото се разбива с малко вода,смесват се краставицата и млякото и се добавя щипка сол,листенца мента се нарязват на ситно и се слага в таратора.Желатина се разтваря в малко хладка вода,след което се разтопява на водна баня и течната смес се слага в готовия таратор.В охладен съд се слага готовия таратор и се слага в камерата или в хладилника да се стегне.Аранжира се с листенца мента.Охлаждащ и ободряващ таратро по идея на PassionFlower
|
Яйца по мъжки
| |
Начин на приготвяне
Яйцата се сваряват,оставят се да изстинат ,след което се разрязват на две и се запържват леко в мазнина.В отделен съд се запържва маслото с брашното и червения пипер,аз сложих и скилидка чесън и чубрица и сол.яйцата се изваждат в подходяща чиния и се заливат със леката запръжка.
| |
Лазаня с кайма и сос Бешамел
Необходими продукти
| |
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно и заедно със соса от доматите се задушава леко. Добавя се каймата и се разбърква хубаво, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да се сгъсти.
В друг съд се приготвя сосът Бешамел - слага се олиото да се сгорещи и в него се запържва брашното до зачервяване и се добавя млякото. Сосът се бърка докато се сгъсти и стане хомогенен, подправя се с малко сол и черен пипер и се сваля от огъня. Корите се приготвят според указанията на опаковката. Редят се в тава, като се почва с ред кори, отгоре от доматения сос с каймата, върху него сос Бешамел и така до приключване на продуктите, като се завършва с кори, покрити само със сос Бешамел. Поръсва се обилно с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна за 30-40 минути. | |
неделя, 2 юни 2013 г.
Кекс със сусамки
Необходими продукти
| |
Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер на крем. Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера, солта и ванилията. Маслото се сипва на тънка струя, при непрекъснато разбъркване. Добавят се нарязаните на парченца ананас (киви) и начупените сусамки. Разбърква се внимателно с лъжица и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма. Пече се в предварително загрята на 180С, за 30-40 минути. Пробва се за готовност с дървено шишче. Изстива върху решетка. Като изстине, кексът се поръсва с пудра захар и може да се украси с набодени тук-там сусамки. Рецептата е от веселия готвач.
|
Картофи с майонеза и семена
Необходими продукти
| |
Начин на приготвяне |
Абонамент за:
Публикации (Atom)