четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Празнична питка Цвете

Продукти
 • 760 г брашно
 • 250 мл прясно мляко
 • 125 мл олио
 • 2 бр. яйца
 • 10.5 г суха мая /за 750 г брашно/
 • 1 ч.л. захар
 • 2 ч.л. сол
За намазване на листовете:
 • 100 г масло
За намазване и поръсване на питката:
 • 1 бр. жълтък
 • 30 мл прясно мляко
 • 2-3 с.л. сусамово семе
 • 1 с.л. ленено семе  Три пъти пресятото брашно се поставя в купа. Добавят се захарта, сухата мая, яйцата, олиото, затопленото прясно мляко и солта. Меси се 20-30 минути, докато се получи еластично тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя 1 час да втаса на топло (да удвои обема си).
  Маслото, което ще се използва за намазване на листата, се разтопява. Втасалото тесто се обръща върху плота. Работи се с леко намаслени ръце, за да не лепне. Разделя се на две равни части (за по-голяма точност може да се премери). Взема се едното парче. От него ще се оформи големия *венец* (корона). Разделя се на 5 равни части (може и те да се претеглят, за да са еднакви). Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 22 см.
  Взима се кръгла форма за печене със сваляща се страна, която се маха. На дъното на формата се слага хартия за печене. Отгоре се поставя първият лист тесто и се намазва с разтопено масло. Последователно отгоре се слагат още 3 листа, като всеки се намазва с масло. Петият лист малко се доразточва, така че като се сложи върху четирите намаслени листа, да покрива краищата им и ръба му да достигне дъното на тавата. Този лист НЕ се маже с масло.
  Правят се 4 прави разрязвания върху тестото, като се започва на 1 см от края , през средата, до 1 см на противоположния край. Оформят се 8 сектора. Взема се внимателно върха на един сектор от средата и се обръща навън. Последователно се обръщат всички сектори. Така се образува един *венец* (корона).
  След като се направи първият *венец*, започва да се прави по-бързо и вторият. За целта се отрязва едно парче - около 1/4 от втората половина на тестото. Това парче по-късно ще се постави в средата на хляба. Оформя се на топка и се оставя настрана.
  От останалото 3/4 тесто се оформя малкият *венец*. Тестото се разделя на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 14 см. Процедира се като при големия венец - последователно се намазват 4 листа с разтопено масло и се слагат един върху друг, а отгоре - петият лист, малко по-разточен и не се маже с масло.
  Така оформеното тесто се премества внимателно в средата на големия венец, на празното място. Разделя се на сектори, както се раздели първият венец, НО! ВНИМАНИЕ! Този път трябва така да се разреже, че разрезите да са перпендикулярни към средата на листенцата от големия венец. Когато се обърнат листенцата на малкия венец (връхчетата на новополучените сектори) навън, то те трябва да попаднат МЕЖДУ листчетата на големия венец, а не върху тях.
  След като двата венеца са готови, в средата се поставя отделената топка тесто.
  Питката се оставя да втаса за още 30 минути. След това се намазва с разбития с млякото жълтък и се поръсва със семената (в средата с ленено семе, а листенцата - със сусамовото семе).
  Тавата (формата) с питката се поставя в друга, по-голяма тава (може да се ползва тавата от фурната) и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Отгоре се покрива с лист хартия за печене или фолио и се пече 10 минути при 200 градуса С. След това хартията (фолиото) се маха и се допича още 20-25 минути при температура 180 градуса С.

3 коментара:

 1. Направих питката точно според указанията и ми се получи още от първия път много красива и вкусна!Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 2. Наистина е красива,вероятно и мнооого вкусна
  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 3. вкусна е да,изглежда сложна за правене,но всъщност е лесна

  ОтговорИзтриване