четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Бела мусака








  • 400 г пилешки гърди
  • 200 г гъби
  • 1 бр. домати
  • 1 с.л. горчица
  • 150 г кашкавал
  • 250 г кисело мляко
  • подправки по избор
  • вегета, кимион, черен пипер сол  Сваряваме местото като във водата сме сложили вегета. Запържваме гъбите с подправките и добавяме домата на дребно заедно с гочицата и бъркаме докато всичко се смеси и хубаво се запържи. Свареното месо нарязваме на кубчета и слагаме в йенски съд, отгоре слагаме сместа от гъбите, настъргваме кашкавала, отгоре заливаме се киселото мляко и печем на 200С за 20 минути. По желание киселото мляко може да да се подлучи с чесън и копър.

Бяла наслада с пиле










  • 4 бр. пилешка плешка (горното бутче с част от бялото месо)
  • 4 бр. чушки (2 зелени и 2 червени)
  • 100 мл течна сметана
  • 1 с.л. брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • олио
  • сол, черен пипер, червен пипер, риган
  • кашкавал    Месото се запържва от всички страни в повечко олио и се прехвърля в тава. Чушките се режат на ситно и се запържват в същата мазнина, добавят се върху месото. В същата мазнина (ако е много, се излива половината) се запържва брашното и се наливат сметаната и прясното мляко. Бърка се, докато стане гъст сос. Слагат се подправките. Изсипва се в тавата с месото и се слага във фурната за около 40 минути на 180 С. След като месото е готово, отгоре се настъргва кашкавал и се запича само отгоре.рецептата е от веселия готвач

Паниран кашкавал със сусам




  • 200 г кашкавал
  • 1 бр. яйце
  • 5-6 с.л. царевично брашно
  • 40 г сусам    Кашкавала се нарязва на квадратчета или по ваш избор. Парчетата кашкавал се намокрят малко с вода, овалват се царевичното брашно и се оставят в хладилник за 15 минути да се стегнат, след което се овалват в яйцето и после в сусама и пак престояват в хладилника за поне 5 минути да се стегне. Пържи се на слаб огън, за да не прегори сусама.

Бухти - II вид



  • 500 г кисело мляко
  • 5 бр. яйца
  • 1 ч.ч. (200 г) захар
  • 5 ч.ч. (1 кг) брашно
  • 1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
  • сол
  • растително масло за пържене    В киселото мляко се разбъркват содата и захарта, а след това се прибавят разбитите яйца, солта и брашното. Замесва се тесто, по-меко от банично. От него се източват кори, дебели 0.5 см, които се нарязват на ромбове. Изпържват се в сгорещената мазнина и се поднасят топли с кисело мляко.Рецептата е от веселия готвач

Пълнен салам



  • 6 бр. кръгчета салам камчия или др по ваш избор
  • 1 бр. яйце
  • 60 г сирене
  • 60 г кашкавал
  • чубрица   Салама се нарязва на кръгчета с помощта на малък ринг или капачка се изрязва вътрешната част на парчетата салам, за да се получи дупка. Яйцето се разбива и се смесва със сиренето и с тази смес се пълнят отвора на салам. Подреждат се на хартия за печене и се запичат на горен реотан, за да се запече яйцето, след което се слага кръгче кашкавал и се поръсва с чубрица и леко се дозапича до разтапянето на кашкавала. Предястието може да се яде както топло, така и студено

Вълнуващо предястие






  • 1 бр. малък патладжан
  • 1 бр. тиквичка
  • 2 глави лук
  • 4 бр. моркови
  • 200 г готово картофено пюре
  • 25 г майонеза
  • подправки по избор
  • 2 скилидки чесън
  • копър
  • 50 г топено сирене   Патладжана се нарязва на кубчета и се осолява и престоява около 15 минути да се отцеди горчивия сос, измиват се и се запържват заедно с тиквичката до готовност, добавя се чесъна и копъра. Отцеждат се на салфетка че патладжана е поел доста мазнина. В подходяща чиния и с помощта на голям ринг или друга форма се слага цялата смес от патладжана и тиквичката, отгоре се разпределя картофено пюре смесено с топеното сирене и хубаво се натъпква. През това време се запържа лука на дребно с настърганите на едро моркови и се пържи до готовност и те се отцеждат на салфетка. Тази смес се разпределя отгоре и пак хубаво се натъпква. Леко се изважда ринга и се украсява с майонезата. Украсата може да бъде всякаква, плънката също.

Пилешки дробчета по селски


  • 500 г пилешки дробчета
  • 2-3 глави лук
  • 2-3 бр. чушки
  • 2-3 бр. моркови
  • 2-3 бр. домати
  • 5-6 скилидки чесън
  • олио
  • чубрица
  • магданоз
  • брашно
  • 1 ч.ч. вино
  • сол
  • черен пипер   


    Дробчетата се измиват и се подсушават. Овалват се в брашно и се слагат в добре намазнена с олио тава. Поставят се в загрята на 250 С фурна и се запичат, докато се нарежат зеленчуците. Лукът се нарязва на полумесеци, морковите на кръгчета, чушките на ивички, а доматите се настъргват. Изважда се тавата с дробчетата, отгоре се слагат всички зеленчуци, подправя се със сол, черен пипер и чубрица, налива се една чаша вино и една чаша вода и се слага отново във фурната. Пече се 30-40 минути. Поднася се поръсено с нарязан пресен магданоз.Рецептата е от веселия готвач

Панирани пилешки дробчета




  • 500 г пилешки дробчета
  • 2-3 бр. яйца
  • брашно
  • сол
  • олио за пържене  Почистените и добре измити пилешки дробчета се овалват в брашно, след това в разбитите с малко сол яйца и се пържат в сгорещено олио. Рецептата  е от веселия готвач

Миш-маш на фурна - II вид





  • 2 глави лук
  • 2 глави чесън
  • 1.5 кг чушки
  • 1 кг домати
  • 400 г сирене
  • 250 г кашкавал
  • 5 бр. яйца
  • 150-200 мл олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол, черен пипер, 2 ч.л. сух чесън   Обелете и нарежете на филийки скилидките чесън. Запържете до златисто в олиото. Добавете пипера (чушките) и лука, нарязани на парченца. Оставете да се задушат докато омекнат. Нарежете на по-едри парчета обелените домати. Прецедете нарязаното домати през гевгир. В тава сложете зеленчуковата смес и доматите. Разбъркайте и печете на умерена температура на най-долната скара на фурната, докато соса се по изпари и зеленчуците омекнат. Добавете сиренето, нарязано на кубчета и запечете за още 15 минути. Подправете сместа с черен пипер и сол. Разбийте яйцата с брашното и ги добавете към сместа в тавата. Разбъркайте и поръсете с настърган кашкавал, магданоз и сух чесън. Върнете обратно във фурната на най- горната скара, да се запече кашкавала. Поднесете поръсено с магданоз и нарязани на ситно пера от зелен лук. Рецептата е от веселия готвач