понеделник, 12 ноември 2012 г.

Селска питка (Cottage-loaf)

  • 500 г брашно (4 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 ч.л. сол
  • 60 г масло
  • 7 г суха мая
  • 1 бр. белтък
За намазване:
  • 1 бр. жълтък
  • 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио

Начин на приготвяне

В купа сложете брашното и солта и след това добавете нарязаното на кубчета масло. Разтрийте с ръка, докато сместа заприлича на фина галета. Поръсете и маята и добре разбъркайте. Налейте в брашнената смес 300 мл хладка вода, белтъка и омесете тесто. Месете докато стане гладко и еластично (около 10 минути).
Отрежете около една трета от тестото. Върху набрашнена повърхност оформете по-голямото парче на топка и го поставете в намаслена тавата (или върху хартия за печене). Оформете и по-малкото парче тесто на топка и го поставете отгоре. С добре набрашнен пръст натиснете в центъра на хляба, като се стараете да достигнете дъното на тавата. Използвайте върха на ножа и нанесете линии, около 5 мм дълбоки, през тестото и го маркирайте на 12 парчета (започва се от средата на малката топка, през нея, продължава се надолу, през голямата, до тавата; Така се разделя на 4 части и след това всяка от тях се разделя с по 2 линии на още 3 части). Отново се натиска с набрашнен пръст в средата на питката.
Покрийте питката с чиста кърпа или парче намаслен с олио целофан (прозрачно фолио, найлон) и я оставете на топло място за 45-60 минути или докато удвои размера си.
Намажете на 2 пъти питката с леко разбитият с 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио жълтък. Загрейте фурната на 180-190C. Печете в центъра на фурната за около 30-40 минути. След първите 10-15 минути намалете температурата на 160С. Печете докато се зачерви. Пробвайте за готовност с дървено шишче.
Сложете изпечената питка върху решетка, завийте с чиста кърпа и оставете да се охлади.Рецептата е от веселия готвач.

Няма коментари:

Публикуване на коментар