| |
Начин на приготвяне
Маята и захарта се размиват в 100 мл от прясното мляко и се оставят 10-15 минути да шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се изсипва маята, заквасената сметана, яйцата, солта. Внимателно се добавя по малко от млякото и се замесва меко тесто. Докато се меси се слага и половината масло, лъжица по лъжица. Готовото тесто се оформя на топка, поставя се в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.
Вече втасало се разделя на 11 равни части по 125 г. Всяка част се оформя на топка, оставят се 10 минути да починат. 10 от топките се разточват на квадрат със страна 20-25 см. Маже се с масло. Прегъва се на триъгълник. Пак се маже с масло. Острите върхове се прегъват към правия ъгъл. Получената фигура се прегъва на две. Готовите 10 фигури се подреждат с върха на вътре в тава (30 см), застлана с хартия. 11-тата топка се разточва на лента с размери 30х8 см. Маже се с масло, прегъва се на две по дължина, навива се на руло и се поставя в средата на тавата. Цялата погача се маже с масло и се оставя 30-40 минути да втаса. Преди да се постави във фурната отново се маже с масло. Пече се на 190С градуса около 40 минути. Вече опечена отново се маже с масло, покрива се с кърпа и се оставя 10-15 минути да почине (да обиколи нивата) |
понеделник, 12 ноември 2012 г.
Богата погача
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар