събота, 25 август 2012 г.

Макарони със зеленчучи




  • 1 морков
  • 1 патладжан
  • 3 домата
  • 2 скилидки чесън
  • подправки по избор
  • 150 гр макарони     Макароните се сваряват в подсолена вода.Патладжана се нарязва на малки купчета и се осоляват да се махне горчивия им сок.Моркова се настъргва и се запържва,добавят се доматите нарязани на дребно и се пържи да станат на сос,добавят се и патладжаните отцедени от горчивия сок и измити и се пържи до готовност.Ако е необходимо се налива малко вода,добавя се чесъна и подправките и къкри на слаб огън до готовност на патладжана.Готовия сос се смесва с сварените макарони и се разбърква хубаво и се поднасят топли.

Гювеч микс от зеленчуци






  • 500гр картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 патлджан
  • 1 тиквичка
  • 1 чушка
  • 150гр ориз
  • 100гр грах
  • 500гр домати
  • подправки по избор    
    Моркова лука чушката се запържва леко,добавя се ориза и се запържва леко,добавят се доматите и продължава да къкри на слаб огън,добавят се патладжана на купчета предварително отцеден от горчивия сок,тиквичката на дребно и леко се пържи,налива се 500мл топла вода и се оставя леко да заври,като се добавят картофите на едро и грахът ,добавят се подправките-дафинов лист,черен пипер кимион и чубрица.Цялата смес се слага в гювеч и се пече на 150 С за около 1 час.

Парти бутчета със зеленчуци







  • подправки по избор
  • 7-8 бр печени белени червени чушки
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 700-800гр домати
  • 2 люти чушлета
  • копър
  • магданоз
  • 4 бр парти долни бутчета     Бутчетата се сваряват.Лука и моркова се запържват леко,добавя се патладжана предварително отцеден от горчивия сос и продължава да се пържи,добавя се и тиквичката нарязана на дребно и леко къкри.Добавят се и доматите на купчета и се бърка до сгъстяване на соса,добавят се печените и обелени чушки нарязани на ивички и лютите чушлета и се бърка постоянно.Добавят се подправките по избор аз сложих черен пипер кимион и девисил копъра и магданоза и леко къкри.Налива се малко от бульона където са се варили бутчетата и къкри на слаб огън за 5 минути.Бутчетата се намазват с паста приготвена от 2 с.л олио смесена с 2 щипки червен пипер и чубрица и с тази смес намазване бутчетата .В подходящ за вас съд се слага зеленчуковата смес и отгоре се редят леко сварените бутчета.Пече се на 180С за около 40 минути,до готовност на бутчетата,ако е нужно се долива малко от останалия бульон в който са врели бутчетата.

сряда, 22 август 2012 г.

Руло *Фантазия*








  • 500 г кайма
  • 2 бр. тиквички
  • 1 бр. яйце
  • 100 г кашкавал
  • 2 бр. кренвирш
  • сол, черен пипер, чубрица
  • 25 г галета    Тиквичките се настъргват на едро в дълбока купа и леко се посоляват. Каймата се омесва с яйцето и подправките (те са на вкус) и се разстила. Върху каймата се разстилат отцедените тиквички. Нарежда се нарязаният на ленти кренвирш и отгоре се настъргва кашкавала. Свива се руло, което се слага в намазнена тава, като отгоре се посипва леко с галета. Пече до получаване на апетитна хрупкава коричка. Сервира се с гарнитура по желание.Рецептата е от веселия готвач и на е на ivani ludata

Патладжани на фурна









  • 2 бр. патладжана
  • 5-6 бр. гъби
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г сирене
  • подправки по избор
  • 2 бр. домати
  • 150 г кашкавал
  • копър
  • магданоз
  • 2 бр. яйца
  • 250 мл прясно мляко      Патладжаните се нарязват на колелца и се посоляват и се оставят 30 минути да се отцеди горчивината им. През това време гъбите се запържват, добавя се чесъна и копъра. Отцедените патладжани се изпържват до леко почервеняване. В йенски съд се слага ред патладжани, отгоре се слагат гъбите и натрошеното сирене което е смесено с подправки и се поръсва с магданоз. Отгоре втория ред патладжани, върху тих се реди ред кръгчета домати, пак се поръсва с магданоз. Яйцата се разбиват и се смесват с прясното мляко и се заливат патладжаните. Пече се около 30-40 минути на 180С, след като стане готово се настъргва кашкавала на едро и пак се запича до готовност на кашкавала. Ястието се остава леко да изстине за да може да се нареже на порции.рецептата е от книгата Лакомник на стр 111, направих малко свой корекции.

Запечени спагети със зеленчуци





  • 200 г спагети
  • 1 глава лук
  • 1 бр. патладжан
  • 1 бр. морков
  • 1 бр. тиквичка
  • 3 бр. домати
  • подправки по избор     Спагетите се сваряват в подсолена вода. Лука се нарязва на дребно, моркова и тиквичката се настъргват на ренде, патладжана предварително е отцеден от горчивия сок и се нарязва на кубчета. Всичко се запържва леко и се добавят дребно нарязаните домати и подправките и се вари до като стане на сос, малко му се налива вода за да покъкри 5 минути. Смета от зеленчуци се слага в малка тавичка и се изпипват сварените спагети и се разбъркват хубаво и се слага да да се пече на 180 С за около 10-15 минути, докато се сгъсти соса. Поднасят се топли.

Спагети със зеленчуци



  • около 150 г спагети
  • 3 бр. домати
  • 1 глава лук
  • 1 бр. тиквичка
  • подправки по избор - кимион, босилек, чесън
  • 1 бр. чушка
  • 1 люто чушле    Спагетите се сваряват в подсолена вода. Лука тиквичката и чушката се нарязват на дребно и леко се запържват, добавят се доматите (може предварително да се обелени), добавят се подправките по избор и лютото чушле на ивички и всичко се вари на сос. Спагетите се прибавят към соса и хубаво се разбъркват и леко се запържват за 1-2 минути като всичко се разбърква.

Тиквички с ориз




  • 6-7 бр. (850 г) тиквички
  • 1-2 връзки (200 г) кромид лук
  • 1 ч.ч. (200 г) ориз
  • 2-3 бр. (200 г) домати
  • 1/2 ч.ч. (100 г) растително масло
  • копър
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол          В мазнината се задушават ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета тиквички. Прибавят се обелените и ситно нарязани домати и също се задушават леко. Сместа се залива с топла вода и се посолява. След като заври, към нея се прибавя оризът. Ястието се вари 5-6 минути, след което се изсипва в тавичка заедно със ситно нарязаните магданоз и копър и счукан черен пипер и се запича във фурна.Рецептата е от веселия готвач.

Пържени патладжани с доматен сос



  • 3-4 бр. патладжани
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 4 бр. домати
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка магданоз
  • сол     Патладжаните се измиват, нарязват се на кубчета, посоляват се и се оставят да престоят около 30 минути. След това се изстискват и се пържат в олиото до зачервяване. Изваждат се и на тяхно място в мазнината се слагат обелените и ситно нарязаните домати и много дребно нарязаният чесън. Като се поизпари доматеният сок, се прибавят изпържените патладжани и ситно нарязаният магданоз. Налива се 1 ч.ч. топла вода, ястието се посолява и се доварява на тих огън, докато остане на мазнина.рецептата  е от вселия готвач.Напрвих малко корекции патладжана не е на кучета а на филйки.

Деликатес от кайма








  • 1 кг кайма
  • 6 бр. кренвирши
  • 200 г пушено сирене
  • 200 г топено сирене
  • 2 бр. яйца
  • 200 г кашкавал
  • черен пипер, сол, смлян кимион
  • 1 ч.л. готварска чубрица    Кренвиршите се нарязват на колелца. Пушеното и топеното сирене се нарязват на купчета около 1 см. Взима се 1 тава, в нея се слагат: каймата, нарязаните кренвирши, топеното, пушеното сирене, подправките и яйцата. Всичко това се омесва, както за кюфтета. След, като сте го омесили, притискате с ръка, да се разпредели равномерно в тавата. С намокрена, с вода ръка заглаждате хубаво отгоре. Добре е да преседи в хладилника поне 2 часа, завито с фолио или найлон, за да не засъхва. Като решите да го печете във фурната, в отделна чиния си рендосайте кашкавала. Пече се в загрята фурна на 200С или според фурната около 40 минути. Като е почти готово, тавата се изважда, поръсва се с настърганият кашкавал и се връща отново във фурната, докато се зачерви и разлее кашкавала. Реже се на ромбоиди или както си решите Вие и се сервира.Рецептата е от веселия готвач и е на Lirinka,направих малко корекции по рецептата на снимките се вижда.

Ориз с тиквички и кашкавал









  • 1 глава лук
  • 1 бр. морков
  • 1 бр. домат или доматено пюре
  • 150 г ориз
  • 300 г тиквички
  • 50 г брашно
  • 3 скилидки чесън
  • копър
  • 150 г кашкавал
  • подправки по избор       Лука се запържва с моркова, добавя се ориза и се пържи докато стане прозрачен, добавя се домата на кубчета и се налива малко вода и се оставя да къкри докато водата се изпари. В йенски съд се слага смета, отгоре се слагат тиквички нарязани на колелца и оваляни в брашно. Слага се копър и чесън капва се малко олио и се пече до готовност на тиквичките. Накрая се слага кашкавала и се дозапича.  идеята е от блога на Маги,само малко съм направила свой корекции.