- 600 г брашно
- 10 г суха мая
- 200 мл хладко прясно мляко
- 4- с.л. олио
- 3 щипки сол
- 3-4 с.л. заквасена сметана
- 150 мл хладко прясно мляко допълнително за замесване
- 1 бр. яйце
- по желание: мак, сусам В брашното се прави кладенче, слагат се солта, олиото, заквасена сметана, леко разбития белтък на яйцето и леко се замесва, като постепенно се прибавя предварително разтворената мая в прясното мляко, замесва се гладко тесто, като на части, ако е необходимо се добавя и допълнителното прясно мляко. Оставя се да втаса на топло.
Тестото се дели на 3 равни топки, които хубаво се омесват и се оставят още един път да втасат на топло. След това в намазнена тавичка се разточват средно дебели кори и се слагат една върху друга, като между тях се намазва малко с олио. Режат се на 6 или 8 равни парчета, като в средата на питката не се срязват, там може с помощта на чашка да оставите кръг. Моите са разрязани на 8 и тези парчета се делят на 2, така аз получих 16 равни по размер парчета. Взимам с двете ръце по едно парче и едновременно завъртам навън 2 пъти, едното парче наляво, друго на дясно и края на питката леко подвивам надолу да отиде под самата питка. Намазвам с жълтък, поръсвам средата с мак и отстрани със сусам и оставям малко да втаса и пека до готовност.
вторник, 29 януари 2013 г.
Питка Снежинка
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар