вторник, 29 януари 2013 г.

Питка Снежинка





  • 600 г брашно
  • 10 г суха мая
  • 200 мл хладко прясно мляко
  • 4- с.л. олио
  • 3 щипки сол
  • 3-4 с.л. заквасена сметана
  • 150 мл хладко прясно мляко допълнително за замесване
  • 1 бр. яйце
  • по желание: мак, сусам      В брашното се прави кладенче, слагат се солта, олиото, заквасена сметана, леко разбития белтък на яйцето и леко се замесва, като постепенно се прибавя предварително разтворената мая в прясното мляко, замесва се гладко тесто, като на части, ако е необходимо се добавя и допълнителното прясно мляко. Оставя се да втаса на топло.

    Тестото се дели на 3 равни топки, които хубаво се омесват и се оставят още един път да втасат на топло. След това в намазнена тавичка се разточват средно дебели кори и се слагат една върху друга, като между тях се намазва малко с олио. Режат се на 6 или 8 равни парчета, като в средата на питката не се срязват, там може с помощта на чашка да оставите кръг. Моите са разрязани на 8 и тези парчета се делят на 2, така аз получих 16 равни по размер парчета. Взимам с двете ръце по едно парче и едновременно завъртам навън 2 пъти, едното парче наляво, друго на дясно и края на питката леко подвивам надолу да отиде под самата питка. Намазвам с жълтък, поръсвам средата с мак и отстрани със сусам и оставям малко да втаса и пека до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар