| |
Начин на приготвяне
Към каймата се добавят лукът, чесънът, магданозът, подправките и евентуално яйцето, и се пюрира в кухненски робот или с пюрираща представка на миксера. В полученото месно пюре се слага оризът (измит) и се омесва добре. Ако е сложено яйце, сместа се оставя да си почине 10-ина минути. Загрява се около 3-4 с.л. зехтин в тежък тиган. От каймата с мокри ръце се оформят топченца, с големина колкото дребна кайсия. Пържат се в мазнината, докато добият кафява коричка, като се бъркат често. Доматите от буркана се намачкват и се изсипват заедно със сока при кюфтенцата. Оставя се да кипне и да се разтвори полученият при пърженето кафяв налеп по тигана. Слага се доматеното пюре. Всичко се прехвърля в глинен гювеч или тавичка и се пече в предварително загрята на 200 С фурна, докато оризът се свари и сосът се сгъсти (около 30 минути).
Накапва се с лимонов сок - дава много хубав контраст към канелата - и се сервира с хрупкав хляб, марокански кус-кус или басмати. |
понеделник, 14 януари 2013 г.
Марокански кюфтенца на фурна
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар