понеделник, 5 септември 2011 г.

Кекс *Венецът на Арлекино*

За тестото:
  • 180 г масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 3 с.л. какао
  • 2-3 с.л. прясно мляко
  • настърганата кора на 1/2 бр. лимон
  • 2-3 с.л. лимонов сок
  • кокосови стърготини за поръсване
За глазурата:

  • 1 препълнена ч.ч. захар (225 г захар)
  • 4 с.л. вода
  • 1 бр. белтък        Брашното се пресява с бакпулвера. Яйцата се разбиват добре в отделен съд. Маслото и захарта се разбиват на гъст, гладък крем. Постепенно се прибавят по малко от яйцата и от брашното. От готовото тесто се отделя в друг съд 1/3 част и към нея се добавя лимоновата кора и сок. В останалото тесто се прибавя предварително смесеното с прясното мляко какао.
    Кръгла форма за кекс се намазва с масло и поръсва с брашно. Към външната, широката стена, се сипва какаовата смес. Към вътрешната стена, към отвора на формата, се сипва бялата смес. Отгоре внимателно се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна около 40 минути, при температура 180 С. Изпеченият кекс се оставя да изстине във формата.
    За приготвянето на глазурата се смесват захарта и водата. При непрекъснато разбъркване се вари до пълното разтваряне на захарта и леко сгъстяване. Сиропът се оставя малко да застине. Белтъкът се разбива на твърд сняг. В него се налива още топлия захарен сироп и се разбива с миксер до плътна маса. Веднага се нанася върху кекса на дебел слой. Отгоре се посипва обилно с кокосови стърготини

Няма коментари:

Публикуване на коментар