сряда, 31 август 2011 г.

Дърпана вита баница

За тестото:
  • 600 мл вода
  • 2 с.л. оцет
  • 4 с.л. олио
  • 1 с.л. сол
  • 2 бр. яйца по желание
  • около 1 кг брашно
За плънката:
  • 300-400 г сирене
  • 2 бр. яйца
За заливката:






  • 2 ч.ч. вода
  • 2 щипки сол или захар на вкус
  • 1 ч.ч. мазнина за намазване на корите       В съд се смесват водата, олиото, оцета, солта и яйцата, постепенно към тях се прибавя брашно и се замесва тесто. Разделя се на топки, които се оставят да починат около 20 минути. Всяка топка първо се разточва с точилка. Получената кора, след това се дърпа на ръце, докато се получи необходимата тънкост. Всяка кора се маже с мазнина, слага се от плънката и се завива на руло. Готовата баница по -желание може да се намаже с яйце и да се поръси с мазнина. Пече се в умерена фурна около 30-40 минути. Отделно се приготвя вряща солена или подсладена заливка - на вкус. Току-що извадената баница от фурната се залива с врящата заливка и се връща отново във фурната за около 10 минути, докато заливката попие в корите. Изваждат се и се завиват с кърпа, за да се задуши и омекне, ако са поляти със сладка заливка, отгоре се поръсват с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар